duminică, 3 aprilie 2011

concentratia crescuta de antioxidanti

          Principalul atribut care transforma unele alimente in adevarate arme de lupta impotriva batranetii o constituie concentratia crescuta de antioxidanti, care au capacitatea de a sintetiza si neutraliza agentii chimici perturbatori, cunoscuti sub denumirea de radicali liberi, ce accelereaza procesul deteriorarii celulelor..  Majoritatea oamenilor nu realizeaza ca unele alimente, care au capacitatea de a combate deteriorarea si imbatranirea celulelor, sunt mult mai eficiente pentru organism decat oricare alte suplimente nutritive. Daca ne-am controla alimentatia, poate ca nu am mai fi nevoiti sa investim sume considerabile in tratamente de regenerare a epidermei sau chirurgie plastica
         Cel mai bun program impotriva imbatranirii presupune consumul alimentelor recomandate mai jos, in asociere cu unele bogate in fibre (cereale), proteine (somon), precum si legume verzi. 
         Lista alimentelor pentru prevenirea imbatranirii:
- fasole rosii cu bobul mic(se consuma gatite, fiind bogate in antioxidanti, fibre, proteine, acid folic, potasiu, fier, magneziu si zinc).
- afine(se recomanda consumul de fructe proaspete, deoarece astfel isi pastreaza proprietatile nutritive. Sunt bogate in antioxidanti, acid elagic (cu proprietati anticancerigene), fibre, precum si vitaminele B2, C si E).
- Fasole rosii cu bobul mare (se consuma gatite si contin antioxidanti, fibre, proteine, acid folic, potasiu, fier, magneziu si zinc).
-  Fasole albe cu bobul mare(analog celorlalte specii mentionate, se consuma gatite si sunt bogate in antioxidanti, fibre, proteine, acid folic, potasiu, fier, magneziu si zinc).
- Coacaze( se vor consuma proaspete; dupa gust, se poate presara zahar - dar cu cat mai putin, cu atat mai bine. Sunt bogate in antioxidanti, acid elagic si vitamina C).
- Anghinare(se recomanda sa fie gatite si sunt bogate in antioxidanti, acid folic, potasiu, biotina (vitamina H, care normalizeaza metabolismul lipidic si glucidic) si vitamina C).
- Mure(vor fi consumate proaspete si contin antioxidanti, acid elagic, precum si vitaminele C si E).
- Prune uscate(se consuma ca atare si sunt recomandate pentru continutul bogat in fibre, antioxidanti, beta-caroten, potasiu, fier si vitaminele din grupa B.
- Zmeura(recomandate a fi consumate proaspete, micutele fructe parfumate sunt bogate in antioxidanti, acid elagic, fibre, monoterpene (compusi care contribuie la mentinerea nivelului colesterolului) si vitamina C).
- Capsune(asemenea celorlalte fructe, se vor consuma proaspete si sunt recomandate pentru continutul bogat in antioxidanti, acid elagic, fibre, mangan).

2 comentarii:

  1. Foarte adevarat, dar cine mai are timp sa tina cont de astea?

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu stiu ca atunci cand iti doresti ceva cu adevarat poti, trebuie sa ai doar putina vointa.

    RăspundețiȘtergere