luni, 4 aprilie 2011

                     O alimentatie pentru a te simti in forma

          Indiferent cat de mult muncesti, sau chiar daca nu faci nimic toata ziua, important este sa ai o atitudine pozitiva fata de propria persoana si acest lucru se vede la persoanele care stiu sa-si mentina la cote maxime o stare mentala si trupeasca de invidiat.
          Ca sa ajungi la aceste cote, trebuie sa ai in primul rand o alimentatie sanatoasa. Aceasta se va baza pe consumul de legume si fructe, si va include obligatoriu cereale diverse, orez, paste si cartofi pregatite cat mai usor posibil, fara un aport mare de grasimi animale sau vegetale. Fasolea, mazarea, bobul sau lintea pot si acestea sa aduca un plus de diversitate alimentara fiind bogate in vitamine, dar si in fibre alimentare. 
          Nici fructele nu trebuie sa lipsesca. Vitaminele, mineralele si firbele necesare organismului, se regasesc in ele, in cantitati mai mari decat in produsele sintetice din farmacie. Consumarea lor este foarte importanta pentru sanatate. Cel mai recomandat mod pentru gatirea legumelor, este cel in aburi. Aceasta metoda este cea mai benefica in ceea ce priveste pastrarea vitaminelor. 
         Intr-o singura zi ar trebui sa consumam cel putin 5 portii de mere, pere, banane, portocale, etc., iar daca exista timp suficient pentru prepararea lor, salatele de fructe sau de cruditati sunt si acestea un adevarat elixir al tineretii. Pentru cei care nu au timp, 2-3 pahare de suc natural de fructe sau legume vor fi suficiente ca sa aduca aportul necesar de vitamine si minerale peste zi.   
       Fructele cu cel mai ridicat nivel energizant, hranitor si de vitamine, sunt fructele confiate sau uscate. Gustul si aroma sunt de asemenea pastrate intr-o forma concentrata. 
        Este de preferat ca alimentatia sanatoasa sa fie combinata cu multa miscare si exercitii fizice pentru a se evita riscurile cresterii in greutate, dar si pe acelea ale accidentelor cardio-vasculare, diabetului sau disfunctiilor de natura psihica.
       Consumul de lichide din abundenta, cel putin 1.5 litri pe zi, va constribui din plin la mentinerea unui tonus pozitiv si o sanatate de invidiat. De evitat sunt insa bauturile carbogazoase puternice precum si sucurile bogate in zahar. Alcoolul este si acesta recomandat, dar in cantitati mici si tinandu-se intodeauna cont si de recomandarile medicului. Cafeaua si ceaiurile de esente tari trebuie reduse la minim si nu e bine sa le bem decat dupa ce am servit micul dejun pentru a nu obisnui organismul cu solicitari care in timp il pot uza peste masura.